RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ

RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ


0-216-521 88 36



ALEMDAĞ C MELTEM S 2/2

SONDURAK ÜMRANİYE İSTANBUL

http://www.radistanbul.com/

MERKEZİMİZDE TÜM BANKA VE KREDİ KARTLARI GEÇERLİDİR.







5 Ocak 2011 Çarşamba

Meme Kanseri Mammografi Yöntemi ile Erken Teşhis Edilebiliyor









Meme Kanseri Mammografi Yöntemi ile Erken Teşhis Edilebiliyor


Mammografi Nedir?

Mammografi, meme kanserinin ve diğer iyi huylu meme hastalıklarının tanısında, X ışınları kullanılarak gerçekleştirilen özel bir incelemedir. Bu inceleme için en önemli neden, kadınlarda görülen kötü huylu tümörler arasında üst sıralarda yer alan meme kanserinin erken tanı yöntemidir Meme kanseri erken teşhis edilirse, büyük oranda tedavi edilebilmektedir. Bu nedenle mammografi, meme kanserinin erken tanısında bir tarama testi olarak çok önemlidir.



Mammografiye Hazırlanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Mammografi için en uygun zaman, adet bitiminden sonraki iki hafta ise de herhangi bir zamanda çekim gerçekleştirilebilmektedir. İncelemede küçük ayrıntılar önemli olduğundan, yanıltıcı etkenleri ortadan kaldırmak gerekmektedir. Ter, parfüm, deodorant ve pudra gibi kalıntılar, incelemenin doğru şekilde yorumlanmasını zorlaştırabilmektedir. Bu nedenle muayeneden önce duş alınması ve koltuk altlarında bu maddelerin kullanılmaması gerekmektedir.



Mammografi Nasıl çekilir?

Bu işlem için geliştirilmiş özel bir röntgen cihazı ile her iki meme dokusunun incelenmesi sağlanmaktadır. Ayakta dururken ya da otururken, meme, cihazın uygun kısmına yerleştirilmekte ve bu sırada değişik açılardan görüntü alınmaktadır. Genelde her bir meme için iki ayrı düzlemde görüntüleme yeterli olmaktadır. Her bir düzlemde toplam çekim süresi birkaç saniye sürmektedir. İnceleme sırasında uygulanan baskı nedeniyle, memelerde hafif bir ağrı hissedilebilmekte, kısa süre içerisinde ağrı kendiliğinden geçmektedir. Radyoloji doktoru, yoğun meme dokusu varlığında ya da şüpheli bir görünüm saptadıysa ek bir mammografi çekimi ya da ultrasonografi ile değerlendirmeye gerek duyabilmektedir. Mammografide saptanan lezyonların katı ya da sıvı içerikli olup olmadığının belirlenmesinde ultrasonografi kullanılmaktadır. Ayrıca, elle hissedilen kitlesi olan 30 yaş altı kadınlarda, tercih edilmesi gereken inceleme yöntemi ultrasonografidir.










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder