RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ

RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ


0-216-521 88 36



ALEMDAĞ C MELTEM S 2/2

SONDURAK ÜMRANİYE İSTANBUL

http://www.radistanbul.com/

MERKEZİMİZDE TÜM BANKA VE KREDİ KARTLARI GEÇERLİDİR.







1 Kasım 2010 Pazartesi

Gebelikte ultrason ne zaman ve neden kullanılır?

RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ BİLGİLER


KEMİK MİNERAL DANSİTOMETRİ

Kemik erimesi, mevcut kemik kütlesinin, mineral içeriğinin azalması ve zayıflaması sonucu süngerimsi hal alması ve kolayca kırılabilir bir duruma gelmesidir. Sonucunda da başta sırt bölgesi olmak üzere vücutta dinmeyen ağrılar, boy kısalığı ve kırıkların oluşumlarını görmekteyiz.

Kemik mineral dansitometrisi kemik yoğunluğunun ölçülmesidir. Yani kemiğin kırılganlık riskini belirleyen bir ölçüm yöntemidir.

40 yaş ve üzeri kadınlar mutlaka kemik yoğunluğu ölçümü yaptırmalıdırlar. Çünkü günümüzde kadınlar doğum sayısı, sigara kullanımı, yanlış beslenme alışkanlıkları, yeterli egzersiz yapamama gibi nedenler ile yüksek risk altındadırlar.

Kemik erimesi kadınlara özgü bir hastalık değildir, erkeklerde de görülmektedir. Özellikle bazı metabolik hastalıklar,kortizon gibi ilaçların kullanımı kemik erimesine neden olurlar.





ULTRASON

Yüksek frekanslı ses ( ultrasound ) dalgalarının farklı yoğunluktaki doku yüzeylerinden yansıması ile iç organların görüntülenmesidir.

Yumuşak doku patolojilerinin incelenmesinde ve organların sınırlarının belirlenmesinde kullanılan bir yöntemdir. Sıvılarda yansıma olmadığından kistik yapılar solid yapılardan kolayca ayrılabilirler.

İç organ patolojilerinin tespitinde hastayı rahatsız etmeden kolay uygulanabilen noninvaziv bir yöntem olması nedeniyle tercih edilmektedir.

Ultrason öncesinde ön hazırlık gerebilir. Bu nedenle randevu alınması ve randevu sırasında verilecek bilgilere dikkat edilmesi önemlidir.




Gebelikte Ayrıntılı Ultrasonografi Çekimi


Gebelikte Ayrıntılı Ultrasonografi Çekimi konusu, Hamilelik alanında tartışılıyor.


Konu ile alakalı etiketler: ayrıntılı ultrason, ayrıntılı usg, zeynepkamilde 2düzey ayrıntılı ultrason, hamilelikte ayrıntılı ultrason, ayrıntılı ultrason nasıl yapılır, 3 boyutlu cekımı gebelıkte, perinatolojik ultrason seyret, gebelikte ayrıntılı ulturason ile bilgiler, gebelikte ayrıntılı ultrason görüntüleri, hamileyken ultrason çekimi, gebelikte ayrıntılı ultrason, detaylı utrason nasıl yapılıyor, gebelik detaylı ultrason, gebelikte detayli ultrason incelemesi, gebelikte ayrıntılı ultrason ne zaman yapılır, ayrıntı usg, gebelikte ayrıntılı ultrasan, ayrıntılı ultrason nerede yapılır, gebelikte detaylı ultrason, ultrason çekimi, hamilelikte detaylı ultrason, ayrıntılı ultrason gereklimi, gebe ultrasonografisinde fw nedir, usg çekimi, ayrıntılı utrason,














Anahtar kelimeler: hamilelik, ultrason, 3 boyutlu ultrason, anne karnında ultrason, ay ay gebelik, ay ay hamilelik, ayrıntılı ultrason nedir, ayrıntılı ultrasonda neye bakılır, bebeğin anne karnında gelişimi, bebeğin cinsiyet tespiti, bebeğin cinsiyeti, bebeğin cinsiyeti nasıl anlaşılır, bebeğin cinsiyeti ne zaman belli olur, bebeğin cinsiyeti ultrasonla anlaşılır mı, bebeğin cinsiyetini öğrenme, doppler ultrason nedir, doppler ultrasonda neye bakılır, gebe, gebelik, gebelikte ultrason, gebelikte yapılan testler, hamile, hamilelik kontrolleri, hamilelik sırasında yapılması gereken testler, hamilelikte doppler ultrason, hamilelikte kaç kez ultrason yapılır, hamilelikte ultrason, hamilelikte ultrason zararlı mıdır, kaç kez ultrason yaptırmalı, renkli doppler ultrason, ultrason anneye zarar verir mi, ultrason bebeğe zarar verir mi, ultrason ne işe yarar, ultrason nedir, ultrason sonuçları, ultrason zararlı mı, ultrasonda bebek ne zaman görülür, ultrasonda cinsiyet tespiti, ultrasonla down sendromu tespiti, ultrasonografi, ultrasonun yararı, üç boyutlu ultrason
ÜMRANİYE PENDİK MALTEPE KARTAL ÇEKMEKÖY SULTANBEYLİ KADIKÖY ÜSKÜDAR ŞİLE AĞVA RADİSTANBUL RENKLİ ULTRASON AYRINTILI ULTRASON DOPPLER DOPLER DOPLER DOPLER DOPLER AYRINTILI FETAL USG USG USG RENKLİ 0-216-5218836









GEBELİKTE ULTRASON


İSTANBUL ANADOLU YAKASINDA BEYKOZ ÇENGELKÖY ÜMRANİYE ÜSKÜDAR KADIKÖY GÖZTEPE ÇAMLICA ALEMDAĞ REŞADİYE AĞVA ŞİLE ÇEKMEKÖY MALTEPE KARTAL PENDİK TUZLA GEBZE İLÇELERİNE YÖNELİK GÖRÜNTÜLEME DETAYLI ULTRASON RENKLİ ULTRASON HİZMETLERİ RENKLİ AYRINTILI DOPPLER FETAL ULTRASON HAMİLE ULTRASONU AYRINTILI RENKLİ DÖRT BOYUTLU ÜÇ BOYUTLU CD DVD KAYITLAR VE 3D RESİMLER İLE GÖRÜNTÜLEME OBSTETRİK DOPPLER ULTRASON HİZMETLERİ VERİLMEKTEDİR. YAKINDA PENDİK ÜST KAYNARCA 'DA HİZMETİNİZDEYİZ 0-216-521 88 36 0-216-5218836 RANDEVU İÇİN

Bebeğin sayısı, geliş şekli, duruş şekli, anatomik yapısı, plasenta yerleşimi, amnion sıvı miktarı, gebelik yaşı, annedeki pelvik kitlelerin değerlendirilmesi için kullanılan en iyi yöntemdir. Ultrasonografinin bebek üzerinde şimdiye kadar kanıtlanmış bir yan etkisi bildirilmemiştir. Bilakis günümüzde gebelik takibinde güvenilir yöntemlerden biridir.

• Erken gebelikte gebeliğin normal olup olmadığını ( dış gebelik, çoğul gebelik, mol, bozulmuş gebelik,...), gebelik yaşını saptamak için,

• 11-14. haftalar arasında ense pilisi kalınlığı –nuchal translucency- ölçümü için,

• 19-23. haftalar arasında ( ayrıntılı ultrason detaylı fetal analiz ) anomali taraması için,

• 32. haftadan sonra bebek gelişiminin değerlendirilmesi için ultrason yapılmaktadır.





MEME ULTRASONOGRAFİSİ

Tanı ve tarama metodu olarak kullanılan meme ultrasonografisinde iyonize ışınlar kullanılmadığı ve insan sağlığına zararı tesbit edilmediği için günümüzde noninvaziv, ekonomik bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Adölesan dönemde, genç kadınlarda ve hamilelik döneminde primer görüntüleme yöntemidir. Bir çok meme kanserleri ultrasonografi ile tanınabilmektedir. Ancak ele gelmeyen kitlelerde yetersiz kaldığı için meme ultrasonografisi tek başına değil, mammografi ile beraber yapılmalıdır. Mammografiyi tamamlayıcı bir yöntem olarak kullanılmalıdır.









PROSTAT ULTRASONOGRAFİSİ

Ultrasonografinin prostat kontrolünde avantajları hastaya zarar vermemesi, kolay uygulanması, maliyetinin düşük olması ve iyonize radyasyon içermemesidir. Transabdominal ultrason işleminde prostatın boyutu, ağırlığı ve anatomik şekli belirlenir. Transrektal ultrason işleminde bunların yanı sıra prostatın doku detayları da değerlendirilmektedir. Bu işlem esnasında Renkli Doppler ve Power Doppler metodları ile kanserden şüphelenilen alanların kanlanması değerlendirilebilmektedir.





4 BOYUTLU ULTRASON

4 boyutlu ultrasonografi klasik 2 boyutlu ultrasonografi kullanımını gereksiz kılacak ölçüde bir yöntem değildir. Her ikisinin de avantajlı olduğu üstünlükleri vardır. Örneğin, yarık damak ve dudak anomalilerinin saptanmasında, kol ve bacaklardaki bazı detay anomalilerin görülmesinde, nöral tüp defektlerinde 4 boyutlu ultrasonografi daha detaylı bilgi verebilmektedir. Buna karşın 2 boyutlu ultrasonografi bebeğin iç organlarını değerlendirmede hala 4 boyutlu ultrasonografiden üstündür.

4 boyutlu ultrasonografi ile anne ve baba adayları doğmamış bebeklerinin gerçek görünümü ile normalde doğumdan sonra kurulması beklenen duygusal bağlarını daha önceden oluşturmaktadırlar.

Görüntüler video formatında CD'ye kaydedip korunabilmektedir.







RENKLİ DOPPLER ULTRASONOGRAFİ



Bir organın veya damarının kan akımını inceleyerek, akımın miktarı, akımı engelleyen yapı varlığı, akımın normal yönde olup olmadığı değerlendirilebilir. Atardamarlar kırmızı toplardamarlar mavi renk şeklinde görülür.

Renkli Doppler Ultrasonografi incelemesi ile:

Kol ve bacak damarları

Karaciğeri besleyen damarlar

Böbreği besleyen damarlar

Boyun damarları

Gebelerde, anneye ve fetusa ait damarlar

Erkeklerde testisleri besleyen damarlar

Gözü besleyen damarlar

Vücudun herhangibir bölgesinde oluşan bir kitlenin kanlanması incelenebilir.

İç organlar hariç, inceleme öncesinde önemli bir hazırlık gerekmemektedir. Ancak karın içindeki bir organ (karaciğer, pankreas, böbrek v.b.) incelenecek ise 6 saatlik açlık ile, oluşabilecek gazı engelleyerek incelemenin daha kaliteli gerçekleşmesi sağlanır.

Renkli Doppler Ultrasonografi incelemesi, tıpkı Ultrasonografi incelemesinde olduğu gibi radyasyon içermeyen bir tanı yöntemidir. Yanlızca ultrason enerjisi (yüksek frekanslı ses) kullanılır.





MAMMOGRAFİ



Mammografi düşük dozda X ışını aracılığı ile meme dokusunun görüntülenmesidir. Her memeye 2 adet olmak üzere toplamda 4 film çekilir.

Hiçbir şikayeti olmasa da tüm kadınların;

• 35-40 yaş arasında baz oluşturacak bir mammografi çektirmesi,

• 40 yaşından sonra 2 yılda bir,

• 50 yaşından sonra her yıl meme kanseri taraması yaptırması gerekmektedir.

Çünkü meme kanserinin en erken bulgusu olan küçük kireçlenme odaklarını gösterebilen tek yöntem mammografidir. Meme kanserinin büyüyüp ele gelecek kadar kitle oluşturması ise bu aşamadan yıllar sonraya tekabül eder.

Tüm kanserlerde olduğu gibi meme kanserinin de tedavisindeki başarı erken teşhis ve erken tedavi ile mümkündür.

Mammografi çekim işlemine gelirken beraberinde eski filmlerinde getirilmesi ve her seferinde eski filmler ile karşılaştırma yapılması gerekmektedir.







DİJİTAL PANORAMİK RÖNTGEN

Diş röntgeni dişlerin, kemik ve dişetlerinin birlikte görüntülendiği bir röntgendir. Diş hekiminin klinikte muayene ile görünmeyen kısımlarını göstermeye yarayan dişler yada çenelerle ilgili problemleri teşhis etmesine yardımcı bir yöntemdir. Örneğin başlangıç çürüklerinin tespiti, özellikle diş minesi sağlıklı gibi dursa da çürük dişlerin ya da diş eti çizgisinin arkasına gizlendiğinde, ağızdaki absenin hangi dişten kaynaklandığı, periodontal hastalıktan dolayı kemiğin zarar görmesi,dişlerdeki yapı bozuklukları, kök kırıkları, kist ya da tümörler röntgenle tespit edilebilir.



Gebelikte ultrason ne zaman ve neden kullanılır?
RENKLİ DOPPLER BOYUTLU ULTRASONOGRAFİ GEBELİK ULTRASONU DETAYLI ULTRASON

13 Nisan 2010 Salı, 19:26 tarihinde Radistanbul Görüntüleme tarafından eklendi.
Vücuda gönderilen yüksek frekanslı ses dalgalarının, incelemesi yapılan dok ve organlardan yansıması neticesinde, bilgisayar ortamında görüntü oluşturulması prensibine dayanır. Hastanın cildine dokundurulan bir transdüser (prob) yardımıyla tetkiki istenen bölgenin incelemesi yapılmaktadır. Transdüser (prob) dokudan ve kandan bir yankı olarak geri gelen ses dalgalarını da algılayabilme özeliğine sahiptir. Bu sayede geri gelen sesler renkli doppler ultrasonografi cihazı tarafından, hastanın yanındaki bir monitörden izlenebilecek eş zamanlı görüntülere çevrilmektedir. Direkt batından (karın bölgesi, transabdominal) tatbik edilebileceği gibi, vaginal (transvaginal) veya rektal (transrektal) bölgelerden de ultrasonografi incelemesi yapılabilir. Transvaginal ve transrektal incelemelerde daha net görüntü almak mümkündür.


Uygulama kolaylığı, tekrarlanabilirliği ve vücuda zararlı bir etkisi bulunmaması nedeniyle genellikle ilk tercih edilen görüntüleme yöntemidir. Başlıca kullanım alanları; karın içi organlar, karotis-göz-tiroid bezi-meme-testis gibi yüzeysel organlar, intrakranial yapılar (kafa içi), gebelik takibi, kalp- atar ve toplar (arter-ven) damarlar olarak özetlenebilir.


Renkli Doppler Ultrasonografi ile damar içindeki kanın akış yönü, akış hızı, debisi, vasküler direnç özellikleri gibi hemodinamik parametreler değerlendirilir. Damarsal yapılarda darlık ve tıkanıklık bölgeleri, darlık yüzdesi, damar çapında artışla seyreden anevrizmatik genişlemeler, damar çeperine ait rahatsızlar tespit edilebilir.


Gebelere yönelik ultrasonografi incelemesinde; bebeğin gözle görülebilen anatomik yapısı (iç organları, kafa içi anatomik yapılar, orbitalar, burun-dudak yapısı, kemik yapıları, el, kol, bacaklar ve parmaklar), fetal prezentasyon (geliş şekli), fötal pozisyon (duruş şekli), fötus (bebek) sayısı, amniyon sıvısı miktarı, cinsiyet, biyometrik ölçümler ve bebeğin tahmini ağırlığı değerlendirilir. Renkli doppler inceleme ile anne-bebek arasındaki kan alışverişi, fötusa ve özellikle fötusun beynine yeterli kanın gönderilip gönderilemediğine bakılır. Dolaşım açısından risk taşıyan gebelikler belirlenip yakın izleme alınmaları sağlanır. Böylelikle anne ve bebek sağlığı açısından en iyi dönemde gebeliğin sonlandırılabilmesi için takip yapılabilir. Anneye ait eşlik eden bir patoloji söz konusu ise bu yönde inceleme detaylandırılır.


Gebelikte Ultrasonografi:


Ultrasonografi gebeliğin tüm dönemlerinde rahatça uygulanabilen, noninvaziv (hastaya bilinen bir zararı olmayan), tekrarlanabilmesi nedeniyle takiplerde kullanılabilen bir tanı






yöntemidir.










Gebelere hangi dönemlerde ultrasonogafi ile inceleme yapılır?






Gebelik son adet tarihinden itibaren 40 hafta devam eder ve üç bölüme ayrılarak takipler yapılır;






1. trimester: ilk 13 hafta (ilk üç ay)






2. trimester: 14-27. haftalar arası






(ikinci üç ay)






3. trimester: 27-40. haftalar arası






(son üç ay)










Gebelik ultrasonografisi her üç trimesterde farklı amaçlarla yapılır.














Ultrasonografi ile genel olarak neler değerlendirilir?






· Fötus sayısı


· Fetal prezentasyon (geliş şekli)


· Fetal pozisyon (duruş şekli)


· Dakikalık kalp atım sayımı


· Plasentanın konum ve olgunlaşma evresi


· Serviks uzunluğu


· Amniyotik sıvı miktarı














· Fötusun gelişimi (biyometrik ölçümler ve tahmini fötal ağırlık)






· Fötusun anatomik yapıları (kafaiçi yapılar, yüz, üst ve alt ekstremiteler, omurga, kalp ve ana vasküler yapılar, diafragma, böbrekler, mide ve barsaklar, karaciğer, safra kesesi, idrar kesesi, cinsiyet)






· Fötal hareketler ve tonus, solunum hareketleri (biyofizik değerlendirme) ve fötal iyilik hali






· Çoğul gebeliklerde amniyosite ve koryonisite














Renkli doppler ultrasonogafi ile neler değerlendirilir?






· Fötomaternal hemodinamik parametreler değerlendirilerek anneden fötusa yeterli kan akışının olup olmadığına ya da bu konuda gelecekte risk taşıyan bir durum gelişip gelişmeyeceğine bakılır.


· Umblikal korda normalden iki arter ve bir ven bulunur. Bazı durumlarda bir arter bir ven bulunabilir. Bu durumlara eşlik edebilecek anomaliler ve fötusun biyometrik ölçümleri detaylı bir şekilde değerlendirilmelidir.


· Umblikal arterin dışında her iki uterin arter ve fötusun MCA’sı değerlendirilir. Uterin arterler anneden fötusa yeterli kan akışının olup olmadığı, MCA ise beyne yeterli kan transferinin yapılıp yapılmadığı konusunda bilgi verir.


· Fötomaternal hemodinami fötal distres (fötal iyilik halinin kaybolması, oksijen yetersizliği bulgularının varlığı) konusunda risk taşıyorsa, hasta ve hekim yakın takip konusunda uyarılarak gebeliğin ne zaman sonlandırılmasının uygun olduğuna dair veriler toplanır.










4 Boyutlu ultrasonografi ile neler değerlendirilir?






4 boyutlu US incelemesi fötusun dış hatlarıyla incelenmesine olanak verir. Fötusun yüzü, gövdesi, kol ve bacakları, el bilek ve ayak bilekleri, pozisyonuna göre el ve ayak parmakları değerlendirilebilir. İnceleme sırasında fötusun spontan hareketleri izlenebilir.














İlk trimester ultrasonografisinde neler değerlendirilir?






· Erken dönem gebeliklerde gestasyonel kesenin uterus orta kesiminde görüntülenmesi, intrauterin gebeliğin tanısını sağlar. Böylelikle dış gebelik varlığı ekarte edilmiş olur.






· Kalp atışları batından yapılan US ile 5-6 haftada, taransvaginal US ile 4-5 haftada, fötal hareketler karından yapılan US ile 8. Hafta civarında görüntülenerek fötusun canlılığı konusunda bilgi edinilir.






· Fötusun gelişiminin SAT’ne göre hesaplanan gestasyonel yaş ile uyumlu olup olmadığı en güvenilir olarak ilk trimesterde yapılan incelemede anlaşılır. Bu dönemde CRL olarak kodlanan (Crown-rump lenght) baş-popo mesafesi çok değerli bir ölçümdür.






· İlk trimesterde nazal kemik uzunluğu, nuktal translusensi fötusun sağlığı açısından bilgi veren önemli parametrelerdir. Nukhal translusensinin 3 mm’in üzerinde olması, nazal kemiğin görüntülenememesi kongenital anomalilerin varlığı konusunda erken dönem ipuçları olarak kabul edilmektedir.






· Ayrıca anatomik yapılardan bir kısmı bu dönemde yapılan incelemede seçilebilir: kalvarial yapılar, koroid pleksuslar, her iki orbita ve nazal kemik, alt ve üst ekstremiteler, mide odacığı, omurga izlenebilen anatomik yapılar arasındadır. Umblikal kord girişi olası anomaliler yönünde değerlendirilir.






· Bu dönemde amniyotik ve koryonik kavite henüz birleşmemiş olup amniyotik kavite değerlendirilebilir. Erken dönem gebeliklerde yolk sak görüntülenebilir. Yolk sakın boyut ve şekli gebeliğin sağlıklı olup olmadığı konusunda bilgi verebilir.






· Çoğul gebeliklerde amniyosite-koryonisiteye en rahat karar verilebilen dönem ilk trimestırdır.






· İlk trimesterda Us incelemeye ilave olarak kan testleri yapılıp, olası anomalilerin ortaya çıkış riskleri hesaplanabilir (ilk trimester tarama testi, ikili test).














İkinci ve üçüncü trimester ultrasonografisinde neler değerlendirilir?






· Bu dönemde fötal gelişim için daha farklı biyometrik ölçüm parametreleri kullanılır: Baş çap ve çevre ölçümü, abdominal çevre ölçümü, uyluk kemiği uzunluğu, tahmini fötal ağırlık en fazla kullanılan ölçümlerdir. Ayrıca orbitalar arası mesafe, transserebellar çap, ekstremite uzun kemik uzunluklarından faydalanmak gerekebilir.






· Bu iki trimester organların en rahat değerlendirildiği dönemlerdir. Kongenital anomaliler yönünde inceleme ikinci trimesterde detaylı olarak yapılabilir.






· Kalp 20-22. Haftalar arasındaki US incelemede rahatlıkla görüntülenebilir. Dört odacıklı kalp görüntüsü ve ana damar çıkışlarının görüntülenmesi pek çok anomaliyi ekarte ettirecek kadar değerli bilgiler verir. Gerek halinde fötal ekokardiyografi yapılabilir.






· Üçüncü trimesterde fötal iyilik halinin değerlendirilmesi önem kazanır. Fötusa giden kan miktarının yeterliliği konusunda bilgi toplanır.






İstanbul Anadolu Yakası ( ÜMRANİYE-ÇEKMEKÖY-ÜSKÜDAR-KADIKÖY-SULTANBEYLİ-AĞVA-ŞİLEDEN GELEN HASTALARIMIZA YÖNELİK ÜMRANİYE SONDURAKTAKİ merkezimizde bulunan son teknoloji PHILIPS HDI 4000 VE GE EXPERT VOLUSON MARKA 4 Boyutlu Renkli Doppler cihazımız ile anne karnındaki bebeğin uzaysal (3 boyutlu) görüntüsü eş zamanlı olarak (4. boyut) elde edilebilmektedir. Bu sayede anne adayları fetusu anne karnında detaylı olarak görebilmekte ve hareketlerini izleyebilmektedir. Dileyen anne ve baba adayları, çekim esnasında yanlarında bulundurdukları bir kayıt cihazıyla, bebeğin ekrandaki görüntüsünü ve çekim anını görüntüleyebilirler. Çekim sonunda, fötusun anne karnındaki fotoğraflarının yer aldığı bir CD, DÖRT BOYUTLU GÖRÜNTÜLERE AİT DVD KAYIT VE tetkike ait rapor ile birlikte aileye verilmektedir.








RANDEVU TEL: 0-216-5218836 RADISTANBUL ÜMRANİYE


.










Ultrasonografi fetusun değerlendirilmesinde güvenli, etkili ve ucuz bir yöntem olarak kabul edilir. Gebelikte ultrasonografinin ana kullanım amaçları şunlardır:










Gebeliğin tanısı


Gebelik yaşının saptanması










Özellikle gebeliğin ileri dönemlerinde bebeğin gelişiminin değerlendirilebilmesi için erken dönemlerde (12. veya 22. haftalardaki) yapılan ultrasonografik yaş tayinleri son derece önemli ve yararlıdır.


















Bebeğin canlı olup olmadığının değerlendirilmesi


Özellikle erken gebelik döneminde anne karnında bebek ölümleri daha sık görülür. Bu durumun ayırt edilebilmesi önemlidir. Bununla birlikte mol gebeliği (üzüm gebeliği) veya dış gebelik tanıları da gene aynı dönemde yapılan değerlendirmelerle anlaşılabilir.


















Bebeğin gelişiminin değerlendirilmesi


Anne karnındaki bebeğin değerlendirilmesi çeşitli ölçümler yapılarak gerçekleştirilir. Bunlar kafa çapları ölçümü, uzun kemiklerin ölçümü ve karın-baş çevrelerinin ölçümüdür.


















Bebeğin ağırlığının tahmin edilmesi


Yapılan ölçümler çerçevesinde bebeğin yaklaşık ağırlığı saptanabilir. Bu da bize bebeğin gelişimi ve doğum şekli hakkında bilgi verir.


















Plasentanın yerinin saptanması


Plasenta yada halk arasında bebeğin eşi denen organ anneden bebeğe kan iletiminin sağlandığı son derece önemli bir organdır. Bu organa ait anormal yerleşim ve gelişimlerin doğum öncesinde bilinmesi son derece önemlidir.


















Amniyon sıvısı hastalıkları


Bazı durumlarda bebeğin içinde bulunduğu kese içindeki sıvı miktarı( Bu sıvının çok büyük bir kısmı bebeğin idrarından oluşur) bebeğin durumu hakkında bize fikir verir.


















Fetal anomalilerin saptanması


Özellikle 22 hafta civarında yapılan ultrasonografik değerlendirmede bebekte ortaya çıkması muhtemel anormal gelişim bozuklukları değerlendirilir. Bu bozukluklar eğer yaşamla bağdaşmayan tarzda ise bu durumda aile ile konuşularak onların kararı ile gebelik sonlandırılabilir.


















Bebeğin iyilik halinin değerlendirilmesi


Özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin anne karnındaki hareketleri, solunumu, kas gerginliği ve sıvı miktarı değerlendirilerek bebeğin durumu, anne karnında sıkıntıda olup olmadığı değerlendirilir.


















Erken doğum riskinin tahmin edilmesi


Erken doğum riski taşıyan anne adaylarında rahim ağzı uzunluğu durumun ciddiyeti hakkında bize bilgi verir.


















Plasental akımların değerlendirilmesi


Anneden bebeğe kan akımındaki direnci ölçen Doppler değerlendirmesi ile bebeğin sıkıntıda olup olmadığı anlaşılır.


















Bebeğin cinsiyetinin saptanması






















Prenatal girişimler sırasında


Amniosentez denen bebeğin cevresindeki sıvıdan örnek alınması işlemi için yada erken gebelik döneminde plasenta dokusundan örnek alınması için ultrasonografi gerekli bir yöntemdir.


















Diğer uygulamalar


Bebeğin pozisyonunun saptanması


Eşlik eden yumurtalık kisti yada myom gibi organ hastalıklarının saptanması ve değerlendirilmesi






















Ultrasonografi ne sıklıkta yapılmalıdır?






Normal bir gebeliğin takibinde, Türk Perinatoloji Derneği tarafından önerilen, ultrasonografik tetkik yaptırma sayısı bir gebelik boyunca 5 adettir. Bunlar 12., 22., 32., 38. haftalar civarında ve doğum öncesinde yapılmalıdır.


RADİSTANBUL GÖRÜNTÜLEME MERKEZİ ÜMRANİYE 0-216-5218836RADİSTANBUL
.15 Mart 2010 Pazartesi, 16:52 tarihinde Radistanbul Görüntüleme tarafından eklendi.İkinci Düzey ultrasonografi
Bundan 15-20 yıl öncesine kadar annelerin çoğu bebeklerini kucakladıkları ana kadar sağlık durumu konusunda bilgi sahibi olamazdı.Eski değimle 'kapalı kutu' olarak seyreden gebelikte bebeğin herhangi bir doğumsal anomalisi veya hastalığının bulunup bulunmadığını bilmek mümkün değildi. Gelişen teknoloji artık gebeliği kapalı kutu olmaktan çıkarmış,neredeyse tüm detaylarıyla izlemeyi olanaklı kılmıştır.Ultrasonografinin kullanıma ilk girdiği yılllarda kullanılan cihazlar bebek hakkında çok detaylı veriler sunmaktan uzaktı.Görüntü kalitesi bugün elde ettiklerimize göre çok çok kötüydü ve bu görüntüleri değerlendirmeye yetecek bilgi birikimi oluşmamıştı.
Yıllar geçtikçe hem elde ettiğimiz görüntülerin kalitesinde inanılmayacak iyileşmeler oldu hem de ultrasonografinin kullanımı yaygınlaştıkça buradan elde edilen verilerin gebeliğin seyri ile ilişkisini değerlendirebilecek bilgi birikimi oluştu.Bugün ultrasonografide saptadığımız bir bulgunun hangi oranlarla hangi komplikasyonlarla beraber olabileceği konusunda yorum yapabiliyoruz ve gün geçtikçe de bu konudaki gelişmeler ufkumuzun daha da genişlemesini sağlıyor.
Gelişmiş ülkelerde önlenebilir nedenlerden bebek ölümleri azaldıkça bebek ölümlerinde iki neden ön plana çıktı. Bunladan en önemlisi prematürite yani erken doğum, diğeri de doğumsal anomalilerle doğmuş bebeklerdir.bu nedenle bir taraftan yenidoğan yoğun bakım ünitelerinde erken doğan bebeklerin yaşama şansları arttırılırken diğer taraftan da doğumsal anomalileri doğum öncesi tanınması ve hayatla bağdaşmayacak problemlere sahip bebeklerin doğurtulmaması yönünde yapılan çalışmala ön plana çıkmıştır.Sosyal yapının değişmesiylegiderek daha fazla kadının 35 yaş ve üzerinde bebek sahibi olması da bu konuda itici bir faktör olmuştur.
Teknolojinin gelişmesi ve değişen gereksinimler bugün doğum öncesi tanıyı (prenatal tanı) en popüler alanlardan biri haline getirmiştir.Ebeveynlerin doğacak çocuklarının sağlık durumunu doğumdan önce bilme konusundaki beklentileri de giderek artmaktadır. Ultrasonografi bu konuda hekimlerin en büyük yardımcısı sayılabilir.
Doğumsal problemlerin tanınmasına yönelik detaylı ultrasonografiye 'ikinci düzey ultrasonografi' adı verilir. Bu terim yerine çevrenizde sıklıkla ''büyük ultrason,detaylı ultrason,renkli ultrason, renkli dopler ultrason' gibi pek te doğru olmayan ifadeler duyacaksınız.Anomali taramasına yönelik ultrasonografinin gebeliğin 18-24. haftaları arasında yapılması uygundur.Çünkü bu dönemde hem yapısal ayrıntıların gelişimi büyük ölçüde tamamlanmıştır, hem deamniotik sıvı görüntü kalabalığını engelleye yetecek miktardadır.İnceleme sırasında belli bir sistem içinde bebeğin anotomisi değerlendirilir. Kafatası ,beyin ve beyincik ,yüz,omurga,kalp,göğüs ve karın boşluğu, kollar,eller ,bacaklar ,ayaklar sırasıyla incelenirken özel bazı klinik durumlarda sık rastlanan bulguların varlığı araştırılır.Çoğu kez özel bir form doldurularak aranması gereken özellikler teker teker belirtilerek rapor edilir.
Doppler ultrasonografi ikinci düzey ultrasonografiden farklıdır ancak çoğu kez ikinci düzey ultrasonografi ile birlikte doppler incelemesi de yapılır.Ancak 'obstetrik doppler' (gebelikle ilgili doppler) incelemesi anomali taranmasında kullanılmaz. Gebeliğin seyrinde rahimiçi gelişme geriliği ya da annede preeklampsi gelişmesi konusunda riskin belirlenmesi amacına yöneliktir.
İkinci düzey ultrasonografi için genelde üç ve dört boyutlu ultrasonografi cihazları kullanılsa da bu kesin bir gereklilik değildir.Görüntü kalitesi yeterli düzeyde olan herhangibir ultrasonografi cihazıyla da ikinci düzey ultrasonografi yapılabilir.
İkinci düzey incelemenin genellikle ikinci bir uzman tarafından yapılması söz konusu olsa da bu bir gereklilik değildir.Doktorunuz yeterli donanıma sahip bir ultrasonografi cihazı ile bu incelemeyi yapabilir ya da 'ikinci bir göz' den değerlendirme isteyebilir.Bu doktorunuzla birlikte vereceğiniz bir karardır.
İkinci düzey ultrasonografide de tüm doğumsal problemlerin tamamının saptanması söz konusu değildir.Optimal şartlarda yapılan bir değerlendirmeyle anomalilerin %80 i ekarte edilebilir.
. · Yorum Yap ·BeğenBeğenmekten Vazgeç · Paylaş
Radistanbul Görüntüleme bunu beğendi..
Radistanbul Görüntüleme
BİLGİ VE DANIŞMA İÇİN: 0-216-5218836
http://www.radistanbul.com/
http://www.goruntulememerkezi.com/
11 Mart, 11:01 ·
0-216-5218836
0-216-6423432
0-530-5472565

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder